Alergia się rozpoczyna gdy układ odpornościowy myli normalnie nieszkodliwą substancję z niebezpiecznym najeźdźcą. Z tego powodu wytwarzane są przeciwciała. Gdy tylko alergen ponownie dostanie się do organizmu, zasygnalizują komórkom uwolnienie mediatorów, takich jak histamina. Te ostatnie pomagają człowiekowi zwalczyć „truciznę”, powodując objawy alergii.

Najczęściej układ odpornościowy reaguje:

  • na czynniki drażniące powietrze: pyłki, sierść zwierząt, roztocza i pleśń;
  • użądlenia owadów, takich jak pszczoły lub osy;
  • leki, zwłaszcza penicylina lub oparte na niej antybiotyki;
  • lateks lub inne substancje, których dotykasz;
  • trochę jedzenia.
Alergia

Dlaczego żywność może powodować reakcje alergiczne

Nawet jeśli dana osoba ma alergię sezonową, nadal nie jest odporna na reakcję na pokarm. Dzieje się tak z kilku powodów.

Ponieważ same pokarmy są alergenami

Jeśli zjesz coś, co powoduje alergie, pojawią się nieprzyjemne objawy. Ale to nie jedyna opcja. Zwłaszcza podczas gotowania – na przykład podczas smażenia ryb. Ponadto wyzwalacze mogą znajdować się w lekach i kosmetykach.

Różne alergeny – pyłki, pokarmy, leki, jad owadów itd. – mogą mieć taką samą strukturę fragmentów białek. Dlatego organizm jest w stanie popełniać błędy i brać jedną substancję za drugą. 

Z reguły jest to zespół alergii na pyłki pokarmowe tylko dla surowej żywności. Faktem jest, że podczas gotowania zmienia się struktura białka i wtedy organizm nie rozpoznaje go już jako wroga.

Co ciekawe, alergie krzyżowe zwykle nie występują u małych dzieci i dopiero wtedy, gdy się starzeją, mogą rozwinąć się negatywna reakcja na pokarmy, które wcześniej nie powodowały problemów.

Aby dowiedzieć się na co masz alergię

Zwykle specjalista przepisuje w tym celu test skórny lub określa zawartość białek  we krwi. Ale podczas zaostrzenia testy skórne dają niewyraźny wynik, a przyjmowanie immunoglobulin na wszystkie alergeny jest drogie i nie zawsze realistyczne.

Z jakimi produktami należy uważać?

Aby nie wywołać reakcji uczuleniowej ani nie pogorszyć stanu, stosuj dietę.

90% alergii pokarmowych jest spowodowanych przez:

  • jajka;
  • ryba;
  • mleko;
  • orzech ziemny;
  • owoce morza;
  • orzechy, w szczególności pekan, migdały i orzechy włoskie;
  • pszenica;

Niektóre pokarmy powodują, że komórki uwalniają histaminę, zawierają ją lub zawierają enzymy, które zapobiegają jej zniszczeniu. Histamina powoduje objawy alergii. Dlatego, gdy jego poziom wzrasta, człowiek czuje się gorzej.